Løken Stavrum blir pressegeneral

Tross bråket de siste dagene blir Kjersti Løken Stavrum generalsekretær i Norsk Presseforbund, etter en enstemmig innstilling fra ansettelsesutvalget.


kjersti-loken-stavrumKilde: Kampanje

I formiddag innkalte ansettelsesutvalget i Norsk Presseforbund (NP) styret til møte, med ansettelse av ny generalsekretær på dagsorden. Styremøtet begynte klokken 11, og styreleder Arne Blix har innkalt til pressekonferanse allerede kl. 12. Møtet blir med andre ord kort, og etter det Kampanje erfarer vil ansettelseskomiteen få styrets støtte til sin enstemmige innstilling om å ansette Kjersti Løken Stavrum som ny generalsekretær.

Etterfølger en hedersmann
Klokken 12.00 bekreftet NP ansettelsen:

- Stillingen er en av de viktigste i vårt mediesamfunn. Generalsekretæren skal representere en samlet bransje i viktige spørsmål om ytringsfrihet, åpenhet og etiske rammevilkår for våre medier. Generalsekretæren skal både kunne forklare og forsvare de uavhengige og redaktørstyrte mediene og være fri til å utfordre og kritisere mediene når det er riktig i forhold til medienes samfunnsoppdrag og vårt etiske rammeverk, sier NPs styreleder Arne Blix i en pressemelding.

- Jeg etterfølger en hedersmann i norsk presse, Per Edgar Kokkvold. Det skal jeg minne meg om hver eneste dag, sier Kjersti Løken Stavrum.

Krass kritikk fra eks-kollega
Da det denne uken ble kjent at Løken Stavrum lå an til å få jobben, ble det rettet krass kritikk mot henne fra mangeårig Aftenposten-journalist Sturle Scholz Nærø, i et brev som ble gjengitt av VG Nett. Brevet ble først publisert av fagbladet Journalisten, men ble fjernet fra nettsidene etter anmodning fra Scholz Nærø. I brevet skriver Scholz Nærø at Løken Stavrum er et «bunnlinjemenneske» og at han vurderer sterkt å melde seg ut av NJ hvis hun blir Presseforbundets nye generalsekretær.

- Når hun nå ønsker seg inn i rollen som ytringsfrihetens fremste talsperson i Norge, blir jeg urolig og direkte opprørt, sa Scholz Nærø til Kampanje i går.

Fikk støtte fra Hegge
Kampanje skrev også i går at Aftenpostens politiske redaktør, Harald Stanhgelle, var ønsket av sterke krefter i Norsk Redaktørforening som Per Edgar Kokkvolds etterfølger i generalsekretærjobben i NP. Da Stanghelle sa nei til å søke på jobben, dukket Løken Stavrum opp som et hett navn.

Løken Stavrum fikk i går støtte fra Aftenposten-veteran Per Egil Hegge, som har valgt Løken Stavrum som sin personlige vara og etterfølger i Stiftelsen Tinius. Stiftelsen eier 60 prosent av Blommenholm Industrier, som igjen eier 26 prosent av Schibsted.

- Hun har erfaring som journalist og leder. Og hun er vidsynt, sa Hegge til Kampanje om Løken Stavrum.

Kjersti Løken Stavrum sluttet i fjor høst i jobben som redaktør for Aftenpostens fredagsbilag A-magasinet, og begynte som avdelingsdirektør for kommunikasjon og egne kanaler i NHO. Hun har tidligere også vært redaktør for Aftenpostens kveldsutgave Aften, sjefredaktør i ukebladet KK og leder av Oslo redaktørforening.

Per Edgar Kokkvold går av som generalsekretær for Norsk Presseforbund 1. september 2013, etter 17 år i stillingen
Del artikkelen