Ny leder for Starcom-byråene i Norden

Den tidligere Starcom-sjefen, Leif Aa. Fredsted blir ny styreleder og administrerende direktør for samtlige byråer i den nordiske Vivaki-sfæren.


fredstedKilde: Kampanje

Fredsted får dermed ansvaret for byråer som Starcom, ZenithOptimedia og Digitas i alle de nordiske markedene og målsetningen til den nye, nordiske byråtoppen er klar.

- Målet er å være på topp tre i alle markeder, sier Leif Aa. Fredsted til Kampanje.

Dermed har Fredsted en jobb å gjøre ikke minst i Norge og Sverige. I Sverige er Starcom ett av de største byråene, mens man i Norge og Danmark fortsatt har et lite stykke å gå hva gjelder størrelse.

For mediebyrå-grupperingen Vivaki Norge, som huser de to byråene Starcom og Zenith Optimedia, var veksten på sterke 23 prosent, og byrået passerte for første 600 millioner kroner i omsetning eller reklameinvesteringer. Selskapet har i Norge satt seg en ambisjon om å øke byråinntekten til 50 millioner kroner for inneværende år.

- I Norge går det som det griner, sier Fredsted.

Jeg er en sirkushest
Den nye, nordiske lederen har mange års erfaring i Starcom-systemet og var tidligere administrerende direktør i Starcom i Norge. Men våren 2010 overlot han Starcom-skuta i Norge til Peder Mittet. De siste årene har Fredsted vært styreformann i Norge og Danmark og sittet i en nestlederposisjon på tvers av byråene i Norden.

Kampanje troddde du skulle trappe ned da du ga deg som leder i Starcom i Norge?

- He, he. Det er mange måter å trappe ned på, men jeg er en sirkushest og har behov for å jobbe tolv timer hver dag. De siste fire årene har jeg jobbet på tvers av landene og bruker mer tid utenfor Norge, enn i Norge. Jeg sitter også i den globale ledergruppen, sier Fredsted til Kampanje.

I den globale ledergruppen i Vivaki, som har sitt hovedkontor i Chicago, sitter det 40 personer som har ansvaret for 6.000 medarbeidere fordelt på 142 kontorer.

- Mitt liv har blitt veldig annerledes enn da jeg jobbet som leder av Starcom i Oslo, men det er fantastisk å se at den gjengen som nå styrer butikken i Norge og Oslo har gjort det usedvanlig og bedre enn det jeg noen gang fikk til, sier Fredsted.

Endringer i Sverige
Det endringer i den nordiske og svenske ledergruppen som nå gjør at Fredsted tar over hele ansvaret. Ifølge svenske Resumé slutter Jens Welin som nordisk toppsjef og Johan Sjökvist som leder av Starcom Sverige.

- Den endringen vi gjør i Sverige har ligget i kortene en stund og er en ønsket endring. Det er en endring som gjør at vi får på plass en ny leder i meg og en ny ledelse i sverige. Alt dette er endringer som er ønskelige og totalt sett er det flere endringer som sammenfaller i tid, sier Fredsted.

Hva blir dine viktigste oppgaver som nordisk leder?

- Oppgaven min er at Starcom i Sverige og Danmark skal vokse raskere enn hittil. I Norge går det som det griner, sier han.

Ulike markeder
Er bildet veldig brokete når det er snakk om de fire nordiske markedene?

- Svaret på det er ja. Sverige er et nullvekst marked, det danske markedet faller i størrelse og Norge er i vekst. Det er makroøkonomiske skiller mellom markedene, sier han.

Blir det tøffe markeder i årene som kommer?

- Min personlige meing er at 2013 blir omtrent som i 2012. Det er fortsatt betydelig turbulens ute i Europa, men samtidig er vi privilegerte vi som lever i det norske markedet, sier mediebyrå-toppen.

Del artikkelen