Thorkildsen blir byråsjef

Tidligere Aegis-topp Helle Thorkildsen ville vekk fra det rene kommersielle. Nå har hun fått seg ny jobb i et nytt byrå med de rette verdiene.

Thorkildsen blir byråsjef
Thorkildsen blir byråsjef

Kilde: Kampanje

Helle Thorkildsen har bestemt seg. Etter et halvt år på skolebenken er det slutt på vekttall og studier på BI og NTNU for nå tar den mangeårige Aegis-direktøren over som daglig leder i designbyrået Uniform Strategisk Design. Det kommer som en følge av Thorkildsen har forsøkt å finne en arbeidsplass med «en større mening».

- Jeg var på utkikk etter noe som ga større mening enn bare å produsere for det kommersielle. Fra et HR-perspektiv er bærekraftig utvikling og samfunnsnytte noe også arbeidstagere blir mer og mer opptatt av, sier Thorkildsen.

Thorkildsen har derfor bestemt seg for å si farvel til den kommersielt drevne mediebyråbransjen for i stedet å jobbe for det mer verdidrevne designbyrået Uniform. Designbyrået har nedfelt i sin verdiorientering en «sterk tro på merkevarer og bedrifter som vil formidle bærekraftige grunnverdier som er godt for oss mennesker».

- Jeg kommer fra en veldig kommersiell kultur. Men det er også det som jeg synes er så bra her i Uniform. Her er det fokus på det kommersielle samtidig med det verdibaserte. Det har også innflytelse på beslutningene som tas, sier Helle Thorkildsen.

- Har du sett lyset?

- Ha ha. Jeg er i hvert fall mer stolt over at Uniform har valgt meg, enn at jeg valgte Uniform. Det er en veldig imponerende historie Uniform har her, sier Thorkildsen.

Verdidreven design
Designbyrået Uniform startet opp for 16 år siden og eies i dag av de to partnerne Jan-Otto Jacobsen og Jon-Frede Engdahl. Byrået har vunnet en rekke designpriser og teller mellom 18-20 ansatte med erfaring fra jobber med kunder som Frelsesarmeen, Norsk Folkehjelp, NAF, Flykninghjelpen, Kondomeriet, NSB, Norsk Tipping, Maaemo, Obos, Helios, Statens Vegvesen og Choice. Her tilbyr selskapet tjenester innenfor visuell identitet, digitale løsninger og emballasje. Byrået omsatte i 2012 for 16,5 millioner kroner og satt igjen med overskudd på rundt 800.000 kroner.

- Med sin fortid i Aegis henter dere inn Thorkildsen for å øke topplinje og bunnlinje?

- Vi har helt klart en ambisjon om videre vekst slik at vi kan bli en solid aktør med en tydelig stemme, sier gründer og partner Jan-Otto Jacobsen til Kampanje.

Først og fremst var det imidlertid Thorkildsens ledererfaring og fartstid fra kommunikasjonsbransjen som styret i Uniform så etter da det ble klart at den forrige Uniform-sjefen Erik Jansson gikk til Making Waves noe Kampanje omtalte tidligere denne uken.

- Vi ønsket oss en person med ledererfaring, operativ erfaring fra kommunikasjonsbransjen og nettverk. I tillegg har vi søkt etter en person som både har empati og tydelighet. Det er viktig for oss. Vi syntes også den reisen Helle Thorkildsen har gjort i Aegis og med Carat er veldig spennende. Designbransjen har også noen utfordringer og en av dem er at vi for utydelige. En målsetning er at flere virksomheter knytter til seg designmiljøer som en strategisk alliansepartner. I denne sammenheng har Uniform en klar ambisjon om å ta en tydelig posisjon, sier Jacobsen

- Men dere skal kun jobbe med selskaper som har de rette verdiene?

- Det er den retningen vi ønsker å gå, også kan man ofte havne i diskusjoner om det er utenfor eller innenfor, sier Jacobsen.

Sier nei til kunder
Jacobsen trekker her frem Helios som et eksempel og viser til hvordan Uniform reposisjonerte et nisjeprodukt til å bli en av Norges tydeligste merkevarer innen økologi og med en bred distribusjon i dagligvarehandelen.

- Økt kunnskap og vekst innen økologisk mat er noe vi er stolte av å ha bidratt til. Dette handler om samfunnsansvar og ikke bare om hvordan man skal selge flest mulig produkter, sier Jacobsen.

- Da er du utafor?

- Da står du i hvert fall foran noen interessante diskusjoner med Uniform, sier han.

- Hvor mange sier dere nei til å jobbe med i løpet av et år?

- Det er noen. Vi har faktisk en case nå som vi vurderer å si nei til. Jeg har ikke helt bestemt meg, sier han.

Børs og katedral
Thorkildsen forlot Aegis i november og avsluttet dermed et over 20 år langt arbeidsforhold med det som i mange år var landets største mediebyrågruppering og et av de aller mest kommersielt veldrevne kommunikasjonsbyråene i landet. I Aegis jobbet Thorkildsen lenge med tidligere toppsjef Helge Onsum. Selskapet hadde lenge marginer og overskudd som knuste konkurrentene i mediebyråmarkedet i Norge.

Thorkildsen mener hun har hatt en profil i Aegis-huset som går utenfor det rent kommersielle.

- Det som alltid har vært viktig for meg og som jeg hele tiden har stått for er kvalitet, integritet og forankring, sier Thorkildsen.

Dette har Thorkildsen nå funnet i Uniform samtidig som hun mener det fortsatt skal være styring etter vekst på topplinje og bunnlinjeve.

- Men det er det kommersielle fokuset kombinert med det verdibaserte som jeg liker veldig godt. Det er også en forskjell på det å ha industrielle eiere og finansielle eiere. Her er det industrielle eiere som jeg opplever har en langsiktig horisont. I de fleste mediebyråene og i kommunikasjonsbyråene generelt opplever jeg at det er finansielle eiere med mye kortsiktighet i lønnsomhetsperspektivet. Jeg liker det langsiktige perspektivet her, sier hun.

Helle Thorkildsen begynenr i Uniform 24. juni.

Her ser du tallene til Uniform Strategisk Design for 2012 sammenlignet med 2011. Alle tall i millioner kroner:

Uniform Strategisk Design

2012

2011

Endring i prosent

Omsetning

16,5

14,3

+ 15,3

Driftsresultat

0,8

0,4

+ 100

Resultat før skatt

0,8

0,4

+ 100

Del artikkelen