Varsler kutt i Vårt Land og Dagsavisen

Mentor Medier kan kutte mellom 25 og 30 årsverk i blant annet Dagsavisen og Vårt Land. Toppsjef Helge Simonnes langer ut mot kulturministeren.
Foto: Heiko Junge/NTB SCANPIX
Foto: Heiko Junge/NTB SCANPIX

Kilde: Kampanje

Styret i Mentor Medier har i et ekstraordinær møte banket gjennom kutt på mellom 20 og 23 millioner kroner. Det kan bli nedbemanning på mellom 25 og 30 stillinger i konsernet, som blant annet eier avisene Vårt Land og Dagsavisen.

- Mentor Medier opererer under samme markedsvilkår som alle andre mediebedrifter. Vi har tatt ned kostnader jevnt og trutt, men ved inngangen til 2014 er det helt nødvendig gjennomføre ytterligere tiltak. Det skjer store strukturelle endringer i bransjen samtidig som det er skapt en grunnleggende usikkerhet om den videre pressepolitikken, sier konsernsjef Helge Simonnes i en pressemelding.

Overfor Kampanje bekrefter Simonnes at alle avdelinger vil bli rammet av kuttene. Det betyr også at redaksjonelt ansatte vil miste jobben dersom kuttplanene blir iverksatt.

- Alle avdelinger må regne med å bli påført kutt, sier han til Kampanje.

Varsler milliontap
Mentor Medier, som omsetter for en halv milliard kroner i Norge og Sverige, har 300 årsverk. 80-90 ansatte jobber i Dagsavisen og Vårt Lands redaksjon.

Simonnes forteller at det er regjeringens omlegging av pressestøtten som er årsaken til at styret i medieselskapet har vedtatt å sette i gang en prosess som kan ende med kutt på 25-30 årsverk.

- Vi trodde at pressestøttenivået for 2014 var reddet i høstens forlik i Stortinget. Noen dager etter sendte imidlertid Kulturdepartementet ut et høringsnotat som fastslo at det allerede fra 2014 skal settes et kronetak på 40 millioner kroner for hver avis som mottar pressestøtte. Vårt Land og Dagsavisen er de eneste avisene som rammes av taket, og det gir et inntektsbortfall på åtte millioner kroner i 2014, sier han.

- Uforståelig
Han er sterkt kritisk til at kulturminister Thorhild Widvey innfører pressestøttetak samtidig som hun innfører digital lavmoms.

- Vi er enige i at det er nødvendig å få lik momssats på digitalt og papir, men vi kommer ikke bort fra at dette vil representere et inntektsbortfall på vel 10 millioner for våre aviser. Det er ganske uforståelig at to så tungtslående tiltak gjennomføres så tett i tid, sier Simonnes.

- Vil kuttene bli stanset hvis kulturministeren snur og ikke innfører tak på støtten og lavmoms for papir og nett samtidig?

- Selvfølgelig håper jeg at hun skifter mening, men nå må vi forholde oss til at Kulturdepartementet har sendt ut et høringsforslag som innebærer dramatiske endringer av pressestøtten.

- Legger følelsene til side
Han fortsetter:

- Endringen av pressepolitikken gikk et skritt i riktig retning. Vi ønsket et dynamisk tak på pressestøtten, hvor man tok hensyn til avisenes inntekter og kostnader, men vi synes det er veldig galt at det skal innføres et statisk tak i en ellers dynamisk ordning. Vi skjønner ikke begrunnelsen og vi mener dette er en så dramatisk endring av pressepolitikken at den bør utredes på en grundig måte.

I oktober, da det ble klart at Høyre og Frp ville danne topartiregjering, uttalte Mentor Medier-sjefen at han ikke trodde de blåblå partiene ville kutte i pressestøtten.

- Høyre og Frp må ha støtte fra Venstre og KrF for å gjennomføre kutt, og slik jeg har tolket de to støttepartiene tidligere, vil de nok stå hardt på at det ikke skal bli noen rasering av verken avisbransjen eller NRK, sa Simonnes til Kampanje.

- Er det ekstra bittert for deg at en borgerlig regjering utløser kutt i Mentor Medier?

- Jeg prøver å legge til side slike følelser. Kostnadskutt er noe man må gjennom i denne bransjen, som preges av sterke strukturelle endringer. Men jeg skulle jeg ønske at disse endringene av pressepolitikken kom samtidig med de strukturelle endringene. Særlig når det kommer slike endringer fra politiske myndigheter, blir vi ekstra sårbare. Jeg trodde nivået var reddet og det er det helt åpenbart. Men nå kommer det en sterk omfordeling av pengene. Noen aviser kommer til å få mye mer støtte mens vi mister millioner. Klassekampen, som har mye mindre opplag, vil komme opp på samme nivå som oss, sier Simonnes.
Del artikkelen